چسباندن لایه حریر و یا لایه چسب

لایه حریر پارچه نازکی است که از یک طرف آن، به پارچه چسبانده می شود, معمولا از چسباندن لایه حریر یا لایه چسب در لباس های مجلسی و مانتوها انجام میشود, با استفاده از آن، لباس شما فرم بهتری به خود می گیرد.

در این مطلب از مجموعه آموزشهای حجاب حدیث چسباندن لایه حریر به پارچه را به شما آموزش می دهیم و با مشاهده ویدئو موجود نیز مطلب را به خوبی فرا خواهید گرفت.

چرا لایه چسب به لباس میچسبانیم

۱-قسمت هایی از پارچه که احتیاج به سفتی بیشتری دارند مثلا در یقه، مچ، سجاف جلوی لباس، لبه آستین، دمپای شلوار و دامن و کت از لایه چسب استفاده می شود.

۲-پارچه هایی که تار و پود درشت دارند و با فشار آمدن به درزها از هم باز یا شیت می شوند می توان کل لباس را لایه کرد,یا اگر پارچه نازک نیست و رد لایه دیده نمی شود یک نوار به پهنای ۲ سانتی متر و قد هر درز، از لایه چسب بریده و به درز ها
بچسبانید همین طور دور حلقه آستین و فاق شلوار.

۳- برای جلوگیری از کش آمدن پارچه و تغییر آن.

۴- برای جلوگیری از چروک شدن پارچه نخی و ساتن .
۵- برای جلوگیری از کیس خوردن درزها در پارچه ابریشم خام و مصنوعی با مدل تنگ.
۶-پارچه های لطیف که بخواهید نسبت به مدل لباس درجه ضخامت شان بیشتر شود.

۷-اگر بخواهید روی قسمتی از لباس کار دست کنید.

انواع لایه چسب

در انتخاب لایه چسب باید دقت کرد که با جنس و ضخامت پارچه هماهنگ باشد و برابر یا کمی نازک تر از پارچه باشد زیرا چسباندن لایه حریر یا لایه چسب مطلب حساسی در دوخت لباس محسوب می شود.

۱- لایه چسب کاغذی: ضخیم آن لایه زنجان است که بیشتر در نوار کمر دامن و در پارچه های ضخیم و نازک آن در یقه و مچ پارچه های با ضخامت متوسط استفاده می شود. در پارچه های ترگال، کتان و نخی از لایه کاغذی استفاده کنید. اما در پارچه ابریشمی از لایه کاغذی استفاده نکنید و از لایه پارچه ای استفاده کنید.

۲- لایه پارچه ای: جنس آن از پارچه است و تار و پود دارد و راه آن در راستای پارچه است و کش نمی آید. قبل از استفاده با آب بشویید چون آب می رود و لباس را جمع می کند در پارچه های نسبتا لطیف مثل ابریشم کاربرد دارد.

۳-لایه پارچه ای ارگانزا: همان پارچه ارگانزا است چسب ندارد و به پارچه دوخته می شود برای پارچه های ظریف و نازک مثل حریر و تور استفاده می شود و باید همرنگ پارچه باشد.

۴- لایه چسب دورو یا زانفیکس: از هر دو  طرف به پارچه می چسبد دو نوع است نواری باریک که در لبه دامن و آستین و شلوار استفاده می شود,نوع دوم عرض دار است که در یقه و مچ و سجاف قابل استفاده است.

۵- لایه حریر یا ژرسه : قابلیت کش آمدن دارد مناسب برای لایی کردن کل لباس است.

۶- لایه مویی یا سوزنی: این لایی هم دوختنی است و چسباندنی نیست جنس آن از پشم است و در کت و پالتوی مردانه قابل استفاده است.

۷- لایه سولیکا: در یقه پیراهن مردانه به کار می رود و سفت و خشک است و در کاپ دوزی هم کاربرد دارد.

روش چسباندن لایه چسب کاغذی

اگر لایه چسب کاغذی باشد الگو را روی آن گذاشته و قیچی کنید معمولا در پارچه های ضخیم، بخصوص در سجاف و یقه برای لایی
زاپاس نمی گذارند فقط یک میلی متر اضافه می گذارند که لایی فقط یک دوخت بخورد که جدا نشود, لایه را روی پارچه بگذارید طوری که سمت چسب دار و براق و زبر لایه در پشت پارچه قرار بگیرد.

اگر یک پارچه نم دار روی آن پهن کنید و اتو را روی آن ۱۵ ثانیه قرار داده و بعد بردارید اتو را روی پارچه نمالید با این کار هم لایه
می چسبد هم کف اتو کثیف نمی شود.

روش چسباندن لایه چسب پارچه ایی

دو روش برای چسباندن لایی پارچه ای وجود دارد:

1) اگر بخواهیدکل بالاتنه و یا دامن را لایه کنید پارچه را اتو کنید تا چروک آن برطرف شود آن را روی میز پهن کنید و سمت چسب دار و براق و زبر لایه چسب را روی پارچه بگذارید و اتو را بگذارید و بردارید.

اتو را روی لایه چسب نمالید دقت کنید که پارچه زیر لایه چسب صاف باشد تا مجبور به کندن لایه چسب نشوید.
پارچه که لایه شد یک بار دیگر اتو کنید تا کاملا لایه بچسبد حالا الگو را بگذارید و برش بزنید,اگر قسمتی از پارچه یا لایه کیس خورد که مجبور به جدا کردن لایه شدید قسمتی را که میخواهید جدا کنید کمی با اتو گرم کنید بعد لایه را از پارچه جدا کنید که تار و پودپارچه کش نیاید.

این کار راروی پارچه ظریف مثل حریر انجام ندهید و الا تار و پود پارچه به هم می ریزد باید خیلی در لایه چسباندن دقت کنید تا مجبور به کندن لایه نشوید.

2)اگر لایه حریر یا ژرسه را به قسمتی از لباس می خواهید بچسبانید مثلا جلوی لباس، سجاف، یقه و یا دامن را می خواهید لایه کنید ولی لایه یک تکه در دسترس ندارید نباید لایه را جدا برش بزنید چون لوله می شود و نمی توان آن را چسباند.

* دامن را برش بزنید ولی خطوط زاپاس و ساسون را به دامن منتقل نکنید چون خطوط زیر لایه چسب می مانند و دیده نمی شوند پس بعد از چسباندن لایه چسب، دوباره الگو را روی دامن گذاشته و خطوط زاپاس را بکشید.

* الگوی پشت و جلو را روی میز قرار دهید  و دامن جلو را روی الگوی جلو و دامن پشت را روی الگوی پشت بگذارید طوری که پشت پارچه را ببینید حالا الگوها را تطبیق دهید.

* پارچه لایه چسب را روی دامن پشت و جلو قراردهید و اتو را بگذارید و بردارید ولی اتو را نلغزانید. با این کار دامن بعد از لایه شدن از فرم اصلی خود خارج نمی شود و سمت راست با سمت چپ قرینه در می آیند.

* دور الگوی پشت را با دقت قیچی کنید.

* نصف الگوی جلو، لایه شده ولی زیر آن هنوز لایی نیست دامن را باز کرده و قسمت لایه نشده را رو بگذارید که آن را ببینید لایه را مرتب کنید بخصوص دقت کنید روی دولای بسته لایه چروک و جمع نشده باشد و با زیری تطبیق بدهید و اتو کنید.

* یکی از پشت ها لایه نشده طوری روی هم تطبیق دهید که قسمت لایه نشده را ببینید تا بتوانید لایه را روی آن قرا ر دهید و بچسبانید دیگر گذاشتن الگوی کاغذی لازم نیست.

* دور دامن پشت و جلو را قیچی کنید و اضافه  لایه چسب را با دقت بچینید در غیر این صورت موقع اتو کردن درز ، اضافه های لایه چسب به  کف اتو چسبیده و اتو را کثیف میکند بعد با اتو کردن روی دامن، لکه ها به دامن منتقل می شود.

* حالا الگوهای کاغذی را روی پشت و جلوی دامن گذاشته و خطوط زاپاس را منتقل کنید.

* اگر موقع اتو کردن لایه چسب، در یک قسمت از دامن، لایه چسب تا خورد و خراب شد اتو را  به آرامی روی آن بگذارید تا کمی گرم شود بعد به آرامی لایه را از دامن جدا کنید تا به بافت پارچه آسیب نرسد بعد آن را اصلاح کنید با پارچه سرد شده و پارچه حریر این کار را نکنید.

* قبل از دوخت یک بار پشت و جلو را اتو بزنید تا لایه کاملا بچسبد.

پاک کردن لایه از روی لباس

اگر به هرعلتی لایه چسب را از لباس جدا کردید و چسب آن بر روی لباس باقی ماند کافی ست کمی سرکه سفید یا استون روی یک تکه پارچه سفید بزنید و روی لباس بکشید خواهید دید که چسب به راحتی از لباس جدا می شود.

تمیز کردن کف اتو

اگر کف اتو به لایه چسبید و قهوه ای شد با چند روش می توان آن را تمیز کرد.

۱- روی لبه میز یک تکه پارچه خشن و زبر نخی مثل متقال بگذارید اتو را داغ کنید و روی لبه میز که متقال خشن انداخته اید کف اتو را آنقدر بمالید تا تمیز شود.

۲-کف اتو را همان طور که داغ است کمی صابون رخت شویی بمالید و با پارچه تمیزی پاک کنید.

۳-کف اتو را با سرکه و نمک گرم شده تمیز کنید.

۴- کف اتو را با جوش شیرین و خمیردندان مخلوط شده تمیز کنید.

منابع:

منبع 1

منبع 2